خروجیهای پر کاربرد در نقشهبرداری با پهپاد
ابر نقاط متراکم (Point Cloud)
ابرهای نقطه ای معمولاً با استفاده از اسکنرهای لیزری سه بعدی و فن آوری و تکنیک های Lidar (تشخیص و تابش نور توسط پهپادهای نقشه بردار و سنسورهای مخصوص) تولید می شوند. در ابر نقاط هر نقطه نشان دهنده یک اندازه است. این نقاط با قرارگیری در کنار یکدیگر باعث ایجاد فضایی سه بعدی می شوند که به عنوان یکی از خروجی های نقشه برداری هوایی با پهپاد مورد استفاده قرار میگیرد. از آنجایی که تعداد و تراکم این نقاط بسیار زیاد است به این داده ها در فضای سه بعدی «ابرنقاط» گفته می شود. این نقاط می توانند اندازه دقیقی از حجم ها و یک بینشی کلی از منطقه موردنظر را نمایش دهند.
مدلهای سه بعدی (3D Model)
از تصاویری که به کمک پهپادهای نقشه برداری در زوایای مختلف ثبت میشوند میتوان نقشه سه بعدی رنگی با دقت و کیفیت خوبی به دست آورد. در این نقشهها کلیه اجسام دارای ابعاد دقیقی بوده که دید بصری واضحتری از عوارض موجود را به نمایش میگذارند. دقت و کیفیت این نقشهها به قدری است که در بسیاری موارد جهت محاسبه حجمها و خاکبرداریها نیز به کار میروند.
به منظور تولید مدلهای ارتفاعی رقومی با استفاده از نرمافزارهایی همچون PIX4D و Agisoft در صورت استفاده از فیلترینگ و حذف درختها، ساختمانها، به طور کلی حذف تمامی عوارض طبیعی و غیر طبیعی مدل رقومی DEM تولید خواهد شد. این مدل نقشه تنها شیب زمین و پستی بلندی آن را نشان خواهد داد. مدل DTM بسیار نزدیک به مدل DEM بوده و تنها عوارض طبیعی همچون کوهها و رودخانهها در آن قابل تشخیص خواهند بود.
از این مدل نقشه رقومی در پروژههایی همچون ساخت سدها، مخازن آب و تعیین عوارضی همچون کانالهای آب و دریاچهها استفاده میشود. در صورت حفظ تمامی نقاط و ارتفاعات طبیعی و غیر طبیعی مدل رقومی DSM تولید میگردد. این نقشههای رقومی کاربردهای فراوانی همچون بررسی شاخصههای گیاهی منطقه، بررسی ساختمانها و خیابانها جهت برنامهریزیهای شهری استفاده میشود. مدلهای ایجاد شده دارای پیکسلهای متعددیاند که اطلاعات ارتفاعی هر نقطه با توجه به پیکسلهای موجود در نقشه مشخص شده و هر پیکسل نشانگر یک ارتفاع به خصوصی خواهد بود. تیم نقشه برداری هوایی آسا قادر به استخراج تمامی نقشههای ارتفاعی رقومی با کیفیت مناسب جهت استفاده در صنایع مختلف همچون کشاورزی، معادن و شهرسازی است.
یکی از مهمترین محصولات سامانه پهپاد نقشه برداری، ارتوفتو است. ارتوفتو عکس های قائم و عمودی است که به دلیل شباهت زیاد به نقشه های هوایی دو بعدی و قائم، به عکس نقشه نیز معروف است. این عکس ها دارای تصحیح هندسی و کاملا مطابق با اندازه های واقعی اند. در این تصاویر اثر توپوگرافی نسبی، تیلت تصاویر و اعوجاج لنز به طور کامل حذف شده است. برای مثال در ارتوفتو شهری، ساختمان ها به صورت مستطیل دیده میشوند. در این حالت هیچ ارتفاعی برای یک ساختمان درنظر گرفته نمیشود. مهندسان ما با استفاده از سیستم نقشه برداری با پهپاد و استخراج نقشه های ارتوفتو، تصحیح و پردازش آنها در نرم افزارهایی همچون AutoCAD، قادر به ساخت نقشه های مساحتی اند که علاوه بر اندازه های دقیق، مساحت خیابان ها و ساختمان ها نیز به خوبی قابل محاسبه خواهند بود.
ارتوموزائیک (Orthomosaic)
ارتوموزاییک ها تصاویری اند که از ادغام تصاویر ارتوفتو به دست می آیند. این نقشه ها همچون نقشه های ارتوفتو دارای دقت بالا و اندازه های دقیق هستند. عکس های هوایی که با استفاده از ماهواره ها گرفته میشوند دارای خطای perspective بوده و نیاز به اصلاحات زیادی دارند، صدها تصویر ارتو نیاز به اصلاح و تصحیح بیشتری داشته تا مرزهای این تصاویر کاملاً با یکدیگر همپوشانی داشته باشند. اما در تصویربرداری هوایی با پهپاد این عکس ها درصد خطای بسیار کمتری دارند لذا عملیات تصحیح هندسی آنها زمان کمتری میبرد. اساساً این تصحیح ها انجام میشود تا نقشه نهایی به صورت نقشه ای از دید بینهایت بالا به نظر برسد. از آنجا که نقشه های ارتوموزاییک نمایشی دقیق از زمین ارائه می دهند، می توان از آنها برای اندازه گیری فاصله های واقعی نیز استفاده کرد.
با پیشرفت زمین های زراعی و غیر زراعی و بالا رفتن ارزش آنها، اهمیت نقشه برداری نیز افزایش یافته است. کاداستر یکی از قدیمی ترین تکنیک های تعیین حدود اراضی است. کاداستر ها نقشه هایی حقوقی اند که میتوانند مرزهای دقیق زمین ها را مشخص کنند این ویژگی حقوقی این نقشه ها باعث شده تا به عنوان اسناد قانونی نیز از آنها استفاده شود. ازجمله کاربردهای مهم این نقشه ها سرعت و سهولت دسترسی به اطلاعات ملک، مستندسازی اطلاعات اراضی، استناد قانونی و دقیق و آسانسازی معاملات ارضی است.
نقشههای توپوگرافی در اغلب صنایع همچون جغرافیا، زمینشناسی، هواشناسی، شهرسازی و غیره از اهمیت ویژه ای برخوردارند. این نقشه ها دارای منحنی های میزان اند که پستی بلندی ها، عوامل انسانی و طبیعی، خطوط هم فشار و اطلاعات مفید دیگری را دراختیار شما قرار میدهد. هر یک از منحنی های میزان ارتفاع خاصی را در پستی و بلندی های زمین نشان می دهند و می توان توسط آنها شیب زمین را نیز مشخص کرد. مديريت جنگل ها و مراتع ، مديريت كاربری اراضی ، بررسي نقشه های پوششی و آناليزهای طرح جامع شهرها و غيره ازجمله دیگر مزایای این نقشه ها هستند.