کشاورزی و پایش

کشاورزی دقیق

کنترل سلامت محصولات

سهولت و اثربخشی نظارت بر محصولات زراعی در مقیاس‌های بزرگ، بررسی میزان سلامت گیاه، فرآیند بهبود محصولات آفت‌زده ،سلامت گیاه در بخش‌هایی همچون میزان جذب نور، مواد معدنی و...

کاشت بذر با شلیک

این فناوری می‌تواند نیاز به کاشت مستقیم در زمین را که کاری پرهزینه، وقت گیر و سخت می‌باشد را به حداقل برساند. از طرفی از آسیب رساندن به خاک توسط ماشین‌آلات صنعتی جلوگیری می‌شود.

سمپاشی و آبیاری

بهینه‌سازی زهکشی زمین، بررسی میزان رطوبت مورد نیاز گیاه، از طرفی عملیات سمپاشی یا کود دهی به صورت نقطه‌ای از مزایای مهم این بخش محسوب می‌شوند.

یکی از نکات مهم در رابطه با کشاورزی در ایران، سنتی بودن بخش قابل توجهی از این صنعت است. کشاورزی سنتی علاوه بر کاهش میزان تولید باعث ایجاد خساراتی در محیط زیست خصوصا منابع آب زیر زمینی می‌شود. کشاورزان زراعی و باغی، همیشه به دنبال دانستن اطلاعات دقیق و سریع از مزرعه خود هستند. وضعیت رشد گیاه، آبیاری، کود دهی از جمله این عوامل مهم‌اند. اگر این اطلاعات با سرعت زیاد و دقت خوب در اختیار کشاورزان قرار بگیرد، بهتر می‌توانند زمین خود را مدیریت کنند. نهایتا تولید محصول کشاورزی با کیفیت‌تر و بیشتری خواهند داشت.

در حال حاضر، کشاورز در زمین حرکت می‌کند تا وضعیت گیاهان را مشاهده کند. این­ امر بسیار وقت‌گیر بوده و هزینه و توان زیادی را از کشاورز می‌گیرد. در سال‌های اخیر استفاده از پهپادها به سمت تفریح و تصویربرداری‌های هوایی سوق پیدا کرد و امروزه نیز در صنعت کشاورزی دقیق مورد توجه قرار گرفته است.

مدرنیزاسیون و به­ کار بردن روش­‌های نوین کشاورزی همچون استفاده از پهپادهای کشاورزی و پایش، می‌توانند مقدار قابل توجهی از این مسائل را کنترل کنند. در وهله اول به تثبیت مقدار تولید و سپس افزایش آن بینجامند. از طرفی احتمال خطا و از بین رفتن محصول کاهش و کیفیت آن در کشاورزی نوین افزایش پیدا خواهد کرد.

تصویر برداری کشاورزی

کاهش میزان آفات در کشاورزی دقیق

پایش توسط پهپادهای کشاورزی عموما اطلاعات جدید و به روزی را در مورد شرایط محصول زراعی فراهم می‌سازد. در رابطه با تشخیص و رسیدگی سریع به مسایل و در پیشگیری از وارد آمدن زیان‌های بالقوه، به محصولات در کشاورزی دقیق کمک می‌نماید.

امروزه در بسياري از بخش‌ها کاربرد تصاوير ماهواره‌اي و پایش ماهواره‌ای نه تنها هزينه چنداني ندارد، بلکه منافع آن به حدي است که هزينه خريد داده‌ها در مقابل سرعت انجام کار، دقت و حجم اطلاعات به دست آمده ناچيز است. پهپادهای کشاورزی نیز می‌توانند سلامت محصولات را از دید بالا و درست در جایی که زیان محصول در حال رخ دادن است، تشخیص دهند.

میزان آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز در هر نقطه از زمین کشاورزی مورد شناسایی و پایش قرار گرفته‌اند. بر این اساس، کشاورزان قادرند با شناسایی نواحی بحرانی نیازمند به مداوا، با گسترش آفات مبارزه کرده و تصمیمات بهینه‌ای برای کود دهی و نظارت زمین‌­ها با توجه به عکس‌های هوایی و تحلیل آنها اتخاذ کنند. همچنین می‌توانند سنسورهای آبدهی دقیق را به کار برده و دریابند دقیقا کجا نیاز به آبیاری وجود دارد. پایش هوایی توسط بالون‌های کشاورزی، هواپیماهای بزرگ و حتی زمینی نیز انجام می‌شود. اما پهپادها در زمین پایش علاوه بر سرعت دارای دقت قابل توجهی نیز هستند. آنها در زمینه پایش و تحلیل‌های کشاورزی در رتبه بالاتری نسبت به دیگر روش‌های کشاورزی دقیق قرار می‌دهد.

نظارت بر کاشت و برداشت

ثبت و ارسال فیلم لحظه‌ای از تمام مزرعه جهت بررسی روند کاشت گیاهان، و رشد گیاهان، ساخت انیمیشن از فرآیند کاشت تا رشد گیاهان، بررسی بهترین زمان ممکن برداشت محصول از مزایای این قسمت‌اند.

مشخص کردن نوع آفات

این تکنولوژی علاوه بر تشخیص به موقع آفات (که از آسیب‌های جدی جلوگیری می‌کند)، بهینه‌ترین روش از بین بردن آنها را نیز تشخیص میدهد.

نظارت و تحلیل خاک

با به دست آوردن نقشه‌های سه بعدی توسط پهپادها از سطح خاک، می‌توان مشکلات مربوط به کیفیت خاک، مدیریت موادمغذی و یا مناطق مرده خاک را برسی کرد که در مدیریت محصولات بسیار موثر است.

سمپاشی هوایی

با رشد روز افزون جمعیت، تلاش برای تامین مواد اولیه از جمله محصولات کشاورزی افزایش چشمگیری یافته است. در این راستا کود پاشی به منظور افزایش بهره‌وری و سمپاشی با هدف حذف آفات، شناخته شده‌ترین راه‌ها در جهت افزایش بازده مزارع کشاورزی به شمار می‌روند.

قرن‌ها سمپاشی‌های فصلی و کودپاشی‌های دوره‌ای در مزارع به دست کشاورزان با سختی و هزینه‌های بسیار همراه بوده است. اما امروزه با ظهور صنعت پهپاد، سمپاشی و کودپاشی به کمک پهپادهای سمپاش گسترش یافته است. استفاده از پهپاد کشاورزی از جمله پهپادهای سمپاش و کودپاش ضمن کاهش هزینه‌ها، موجب افزایش سرعت و بهره‌وری در حجم تولیدی مزارع می‌گردند.

سمپاشی هوایی با پهپاد کشاورزی

کاهش مصرف کود

نتیجه پاشش یکنواخت توسط پهپاد کشاورزی، کاهش حجم کود و سم مورد نیاز است. این مهم می‌تواند تا 40 درصد، موجب کاهش هزینه‌ها می‌گردد.

کاهش مصرف آب

از آنجا که در پهپادهای کشاورزی، سمپاشی به صورت کاملا یکنواخت صورت می‌گیرد، می‌توان غلظت سم و کود را تا 10 برابر افزایش داد. نیاز به آب برای یک مزرعه تا یک دهم کاهش می‌یابد.

مبارزه با آفات کشاورزی با پهپاد

همگان از آثار منفي مصرف سموم و عوارض زيست محيطي آن اطلاع دارند. اما به نقش مؤثر آفت‌كش‌هاي شيميايی در مبارزه با آفات و اهميت اقتصادی آن در توليد محصولات كشاورزی نیز اذعان دارند. از حدود شصت سال پیش، مصرف سموم شيميایی بر روی محصولات كشاورزی در ايران رايج شد. به دنبال آن، استفاده از انواع ادوات سمپاشی نيز توسعه يافت. پهپادها یک ابزار قابل اعتماد، هوشمند و بسیار کارآمد در بخش کشاورزی هستند. امروزه در مزارع بزرگ و پیشرفته برای سم‌پاشی از پهپادها استفاده می‌شود. سمپاشی از طریق پهپاد به نوعی کشاورزی هوشمند تلقی می‌شود که برای مبارزه با علف‌های هرز، آفات و بیماری‌ها کاربرد دارد. قابلیت‌های صرفه جویی در مصرف آب و هزینه عملیات نیز از دیگر فواید پهپادهای سمپاش است.

فتوگرامتری در کشاورزی

فتوگرامتری عبارتست از هنر، علم و تکنولوژی تهیه اطلاعات درست از عوارض با اندازه­‌گیری، ثبت و تفسیر بر روی عکس­‌ها. عکس بعنوان مهم‌ترین منبع اطلاعاتی در تصویربرداری می­باشد و در واقع اصول کار در فتوگرامتری بر روی عکس‌های هوایی است. پهپادهای کشاورزی با استفاده از سنجنده‌­های متفاوت نظیر دوربین‌های چندطیفی، مادون قرمز، حرارتی، رادار و غیره با دقت بسیار خوبی به اندازه‌­گیری و مطالعه محصولات و اطلاعات مورد نیاز هر کشاورز از زمین زراعی خود می‌پردازند. این نقشه‌ها (عکس ها) با توجه به سنجنده‌های مختلف، دارای ویژگی‌های متفاوتی‌اند که در بخش پایش مورد تحلیل قرار می‌گیرند.

تصویربرداری کشاورزی در سه بخش زمینی، هوایی و ماهواره‌ای انجام می‌شود. هر یک از این تصویربرداری‌ها دارای یک سری مزایا و معایب‌اند. با توجه به وسعت زمین کشاورزی، زمان انجام عملیات تصویر برداری و دیگر عوامل مهم، میتوان بهینه‌ترین تصویربرداری را انجام داد.

نقشه برداری زمینی

تصویر برداری زمینی

تصویربرداری کشاورزی به صورت زمینی نخستین روش تصویربرداری است. در این روش تصویربرداری، متخصص نقشه برداری توسط دوربین و متعلقات مورد نیاز تصویربرداری، در زمین کشاورزی عملیات تصویربرداری را در نقاط مختلف انجام می‌دهد. پس از تصویربرداری زمینی از زمین کشاورزی، تمامی تصاویر ثبت شده توسط نقشه بردار کنار یکدیگر قرار گرفته تا نقشه کاملی بدست آید. در این نوع تصویربرداری نیاز به جابجایی در زمین کشاورزی جهت تصویربرداری از تمام نقاط است. لذا زمان انجام عملیات تصویربرداری بسیار زیاد می‌باشد. با توجه به زمان‌بر بودن تصویربرداری زمینی از زمین‌های کشاورزی، این نوع تصویربرداری برای زمین‌های نسبتا کوچک توصیه می‌شود تا اطلاعات مورد نیاز در زمان معقول و مطلوبی بدست آید.

تصاویر ثبت شده از زمین کشاورزی دارای کیفیت خوبی بوده و از دقت بالایی برخوردار اند. دقت ثبت تصاویر کشاورزی بوسیله تصویربرداری زمینی، با توجه به میزان پیشرفته بودن دوربین‌های ثبت تصاویر متغیر است. این دقت ممکن است از یک سانتی متر تا ده متر متغییر باشد. در نتیجه گزارش‌های موجود از تصویربرداری زمینی تطابق کاملی با مقادیر مطلق موجود در زمین کشاورزی دارند. بنابراین درصد خطای ناچیز شاخصه‌های گیاهی در آنها دیده می‌شود. تصویربرداری زمینی نیازمند شرایط محیطی مناسبی است که این شرایط باعث شده محدودیت‌هایی جهت ثبت تصاویر کشاورزی بوجود آید.

تصویر برداری هوایی

روش دیگر تصویربرداری کشاورزی مربوط به بخش هوایی که شامل پهپادهای تصویربرداری، هواپیماهای تصویربرداری و همچنین بالون‌های تصویربرداری می‌شود. این گروه از تصویربرداری کشاورزی، تحول عظیمی در این صنعت بوجود آورده‌اند. ثبت تصاویر از زمین‌های کشاورزی توسط پهپادها، هواپیماها و بالون‌ها دارای سرعت بسیار بیشتری نسبت به تصویربرداری زمینی است. از طرفی نتایج بدست آمده از این گروه همچون تصویربرداری زمینی دارای تطابق کاملی با شاخصه‌های گیاهی از زمین‌های کشاورزی‌اند. پیشرفت صنعت کشاورزی و در کنار آن پیشرفت روز افزون صنعت هوافضا قابلیت‌های مهمی را در اختیار کاربران قرار داده است.

اطلاعات ثبت شده توسط پهپادهای تصویربردار با دقت زیر دو سانتی متر توانسته جایگاه خوبی بین تمامی گروه‌های تصویربرداری را از آن خود کند. پهپادها و هواپیماهای تصویربرداری دیگر نیازمند شرایط محیطی خاصی همچون نور کافی نیستند. برنامه‌ریزی‌های دقیق و کنترل از راه دور توانسته مشکلات متعددی را از متخصصین نقشه بردار حل کند. با این وجود، بدون حضور در زمین کشاورزی و از راه دور به راحتی عملیات تصویربرداری از زمین‌های کشاورزی را انجام دهند. با توجه به پیشرفته بودن نقشه برداری هوایی و سرعت بالای آن نسبت به ثبت اطلاعات زمینی از هزینه بیشتری نیز برخوردار است.

نقشه برداری با پهپاد
نقشه برداری ماهواره ای

تصویر برداری ماهواره‌ای

دیگر گروه تصویربرداری از زمین‌های کشاورزی، گروه تصویربرداری ماهواره‌ای است. ماهواره‌های متعددی جهت ثبت اطلاعات مورد نیاز از زمین کشاورزی، به سنجنده‌های مخصوصی مجهز شده‌اند. آن‌ها تمامی اطلاعات مورد نیاز از زمین‌های کشاورزی را در اختیار متخصصین تصویربردار و تحلیل‌گر شاخصه‌های گیاهی قرار می‌دهند. گزارش‌های ارائه شده توسط ماهواره‌های تصویربرداری از مقادیر نسبی برخوردارند. چرا که دقت ثبت اطلاعات در ماهواره‌ها می‌تواند تا ده متر افزایش یابد و این افزایش خطا از دقت شاخصه‌های گیاهی کاسته و نقاط دقیقی را نمی‌توان با این اطلاعات مشخص کرد.

با توجه به تعداد محدود ماهواره‌‎های تصویربرداری، جهت ثبت اطلاعات بایستی منتظر عبور ماهواره از قسمت مورد نظر ماند. این میتواند زمان بر باشد و از طرفی ثبت اطلاعات توسط ماهواره‌های تصویربرداری بسیار سریع و هزینه آن نسبت به دیگر گروه‌های تصویربرداری کمتر است. با توجه به فاصله ماهواره‌ها از زمین‌های کشاورزی، این نوع تصوبرداری کشاورزی برای زمین‌های با وسعت زیاد توصیه میشود. این موضوع علاوه بر در نظر گرفتن دقت کافی، سرعت ثبت اطلاعات مناسبی را در برگرفته می‌گیرد.

پایش اراضی کشاورزی

با گسترش روز افزون تکنولوژی، مخصوصا در علوم هوافضا، استفاده از فناوری‌هایی نظیر سنجش برای مقاصد مختلف بسیار مورد توجه قرار گرفته است. یکی از مهمترین کاربردهای پایش در زمین‌های کشاورزی، استفاده آن در بحث آشکار سازی است. هر ماده موجود در صحنه تصویر برداری به دلیل داشتن ترکیب خاص مولکولی مخصوص به خود، اثر طیفی منحصر به فردی را از خود نشان میدهد که این مطلب اساس پایش مواد و اهداف مورد نیاز یک زمین کشاورزی است. هدف اصلی تولید نقشه زمین‌های کشاورزی با کمترین هزینه و بهترین نتایج (متناسب با امکانات موجود) است.

پهپادهای کشاورزی مجهز به سنجنده‌های متفاوتی‌اند. هر یک از این سنجنده‌ها به صورت جداگانه تصاویر مختلفی را ثبت و ضبط می‌کنند که با توجه به تعداد باندهای متفاوت، مزایا و محدودیت‌های متفاوتی نیز دارند.

عکس‌های بدست آمده از نقشه برداری هوایی دارای اطلاعات بسیاری از زمین کشاورزی و محصولات‌اند. تمامی این عکس ها در کنار یکدیگر نقشه ای از تمام زمین کشاورزی را در اختیار شما قرار میدهند. با تحلیل این نقشه ها، موضوعاتی همچون خاكشناسی، تخمین سطح زیركشت در كشاورزی، وضعیت سلامت گیاهان، تشخیص میزان کم آبی و بسیاری از موارد دیگر مورد پایش قرار میگیرند.

تیم تخصصی شرکت آسمان سرخ آدینه با تجربه کافی در زمینه کشاورزی مدرن قادر به ارائه خدمات متعددی در زمینه سم پاشی، تصویربرداری کشاورزی و پایش میباشد